Energiatakarékos villanybojler kiválasztása

Hogyan válasszunk energiatakarékos bojlert

Hajdu energiatakarékos villanybojlerAz összes forgalomban lévő villanybojler hatásfoka 100% azaz 1kWh hőmennyiség előállításához 1kWh villamos energiát használ el a víz felmelegítéséhez.

Ennek ellenére mégis eltérnek a villanybojlerek fogyasztási adatai.

Ez a fogyasztási különbség a készülék hőveszteségének köszönhető

A bojler készenléti hőveszteségét , nagyban befolyásolja pl: a készülék hőszigetelésének vastagsága a készülék kialakítása magassága szélessége, falhoz való rögzítésének helye és módja.

 

Energiatakarékos villanybojler beállítása

Szintén befolyásoló tényező a villanybojler melegvíz hőfokának beállítása. Minél magasabb értékre állítjuk a melegvíz hőfokát annál magasabb lesz a bojler hővesztesége.

Ezért fontos a bojler űrtartalmának helyes megválasztása, a villanybojlerek karbantartása javítása közben sokszor találkozunk rettenetesen elvízkövesedet, és 70-80 fokon üzemelő bojlerrel. Amit azért fűtenek fel 70-80 fokos vizhőmérsékletre mert különben nem elég a család számára a melegvíz mennyisége.

80 literes energiatakarékos villanybojler

Egy 80 literes energiatakarékos villanybojler ami 60 fokra van beállítva kb: 130 liter 40 fokos kevert víz nyerhető ki, ugyanezen vizmennyiséghez egy 100 literes bojlert elég 50 fokra beállítani illetve egy 120 literes bojlert 45 fokra.
A 60 fokról 50 fokra való csökkentés 20-25% hőveszteség csökkenést eredményez.

Látható, ha egy kicsit nagyobb a bojler űrtartalma de alacsonyabb hőmérsékleten üzemeltetjük csökkenthetjük a bojler hőveszteségét .

De nem szabad átesni a ló túloldalára, és feleslegesen túl nagy űrtartalmú villanybojlert választani és alacsony 40 fokon használni mert az alacsony hőmérséklet higiéniai szempontból kártékony hatású, elősegíti a legionella baktériumok elszaporodását.

Ideálisnak a középút tűnik (ahogy sok más esetben is), használjuk a forróvíztárolót 60 °C körüli hőmérsékleten, így nem fog nagyon vízkővesedni bojlerünk, nem lesz magas a készenléti hőveszteségünk és elhanyagolható lesz a baktérium veszély.

Energiatakarékos tippek

Energiatakarékos üzemelés szempontjából szintén lényeges ,hogy bojlerünket ne telepítsük hideg hűvös helységekbe mint pl,: padlás, fűtetlen mellék épület, stb.

Az a ideális ha bojlerünk minél közelebb esik a csapoló helyekhez, mert a távolra szerelt vízmelegítő többlet víz és energiát fog elhasználni a hosszú vízvezetékek hővesztesége miatt.

Miben segít, mit jelent a ErP cimke

A villanybojlerek kiválasztását segíti az új uniós energia címke ERP jelölés ami összehasonlítóvá teszi a villanybojlerek energiahatékonyságát.

Az energiacímkén feltüntetett adatok szabványos mérésen alapulnak, ami 65 °C-os vízhőmérsékleten és 20 °C-os környezeti hőmérsékleten történik. Ez 45 °C-os hőmérséklet-különbséget jelent.

Ha ettől kisebb hőmérséklet-különbséggel üzemeltetjük vízmelegítőnket, akkor a megadott értékeknél kisebb lesz a bojler hővesztesége, ha magasabb a hőmérséklet különbség, akkor nagyobb lesz a forróvíztároló hővesztesége.

Ha bojlervásárlás előtt állsz és tanácstalan vagy, hogy milyen és mekkora villanybojlert válasz mi segítünk a kiválasztásban és beszerelésben is.
Válasz a megbízható és energiatakarékos Hajdu villanybojlerek közül

ENERGIATAKARÉKOS VILLANYBOJLER BEÁLLÍTÁSA, BEÜZEMELÉSE BUDAPEST

NYÁRI TIBOR HAJDU VILLANYBOJLER SZERELŐ