+36 20 942 0586

Teljeskörű villanybojler szerelés

fix áron

A hét minden napján hívhat minket 8:00 – 20:00 között! Válasszon kedvező árú bojler csere csomagjaink közül!

Hívjon és mi mindent elintézünk Ön helyett!

Fi-relé villanybojlerhez

 

A villanybojler egy rendkívül hasznos eszköz a háztartásokban, hiszen megbízhatóan biztosítja a meleg vizet. Azonban mint minden elektromos berendezés, a villanybojler is rejthet magában bizonyos veszélyeket, különösen áramütés szempontjából. Éppen ezért kiemelten fontos a biztonságos használat, amit egy speciális eszköz, a fi-relé, azaz az életvédelmi relé segíthet biztosítani.

Mi az a fi-relé?

Fi-relé életvédelmi relé villanybojlerhez• A fi-relé, vagy hivatalos nevén a hibavédelmi kapcsoló, egy olyan biztonsági eszköz, amely azonnal megszakítja az áramkört, ha szivárgó áramot észlel.

• Az életvédelmi relé célja, hogy megvédje az embereket az elektromos áram okozta balesetektől, például áramütéstől.

• A fi-relé működése az alapján történik, hogy folyamatosan monitorozza az áramkörben az áram be- és kiáramlását, és ha eltérést észlel, azonnal megszakítja az áramellátást.

Miért fontos a fi-relé használata villanybojlerhez?

• A villanybojler vízzel érintkező elektromos készülék, így fokozott veszélyt jelenthet, ha hibás az elektromos szigetelés.

• A fi-relé azonnali védelmet nyújt abban az esetben, ha a bojler bármelyik részén szigetelési hiba lépne fel, és áram szivárogna a vízbe.

• Ez különösen fontos, mert az áramütés a vízben lévő ember számára halálos kimenetelű is lehet.

Hogyan működik a fi-relé a gyakorlatban?

• A fi-relé a bojler és a hálózat közé van beépítve, és folyamatosan figyeli az áramkörben az áramot.

• Amennyiben a relé érzékeli, hogy a beáramló és kiáramló áram között 30 mA-nél nagyobb különbség van, azonnal megszakítja az áramellátást, ezzel megakadályozva a további áramszivárgást.

• A fi-relé gyorsasága kulcsfontosságú, hiszen millisekundumok alatt képes reagálni, így még mielőtt az emberi test komolyabb károsodást szenvedne, már megszakítja az áramot.

Mekkora fi-relé szükséges?

A fi-relé méretének kiválasztásakor két fő paramétert kell figyelembe venni: a névleges áramot (In) és a kioldási áramot (IΔn).

Névleges áram (In): A fi-relének képesnek kell lennie arra, hogy átvezesse a bojler által felvett maximális áramot. A villanybojler teljesítményéből és a hálózati feszültségből kiindulva kiszámítható a szükséges névleges áram.

Kioldási áram (IΔn): A kioldási áram az a szivárgó áram értéke, amelynél a fi-relé megszakítja az áramkört. A lakossági használatra szánt villanybojlerek esetében általában 30 mA-es kioldási áramú fi-relét használnak.

Példa a méretezésre:

Tegyük fel, hogy van egy 3000 W teljesítményű villanybojlerünk, és a hálózati feszültség 230 V. A szükséges névleges áram (In) kiszámítása a következő:

Teljesítmény (W) / Feszültség (V) = Névleges áram (A)
3000 W / 230 V ≈ 13 A
Ebben az esetben egy olyan fi-relére van szükség, amelynek névleges árama legalább 13 A.

Életvédelmi relé áram védő kapcsoló bojlerhezAz Életvédelmi Relé és a Kismegszakító: Különbségek és Kiegészítő Szerepek

A kismegszakító és az életvédelmi relé két különböző védelmi funkciót lát el:

• Kismegszakító: A túláram ellen véd, vagyis akkor kapcsol ki, ha a vezetéken a megengedett áramnál több folyik át. Ez védelmet nyújt a túlterhelés és a rövidzárlat okozta tüzekkel szemben.

• Életvédelmi Relé: A hibaáramok ellen véd, és akkor kapcsol ki, ha az áram egy része nem a megfelelő útvonalon áramlik. Ez védelmet nyújt az áramütésekkel szemben.

Telepítés és karbantartás

• A fi-relé telepítése szakember által ajánlott, mivel az elektromos rendszerekkel való munka veszélyes lehet laikus számára.

• A telepítés során a szakember ellenőrzi a bojler és a hálózat állapotát is, biztosítva, hogy minden megfelelően legyen bekötve és nincs-e szigetelési hiba.

• A fi-relé karbantartása egyszerű, rendszeresen tesztelni kell a működését a beépített tesztgomb segítségével.

Jogi előírások és szabványok

Magyarországon és az Európai Unióban jogszabályok és szabványok írják elő a fi-relé használatát bizonyos elektromos berendezések esetében, így a villanybojlerekre is vonatkoznak ezek az előírások.

• A szabványok meghatározzák a fi-relék műszaki paramétereit és a telepítésükre vonatkozó követelményeket, biztosítva ezzel az eszközök megbízhatóságát és a felhasználók biztonságát.

Mi a teendő, ha a fi-relé megszakítja az áramkört?

• Amennyiben a fi-relé megszakította az áramkört, először is ellenőrizni kell, hogy valóban szivárgás-e az oka, vagy más technikai probléma áll-e fenn.

• Ha a relé gyakran aktiválódik, szakember hívása javasolt, mivel ez komoly hibára utalhat a bojler vagy az elektromos rendszer egyéb részein.

• Nem szabad újraindítani a bojlert, amíg a hiba forrása nem kerül azonosításra és kijavításra.

Gyakori kérdések a fi-relével kapcsolatban

• Milyen gyakran kell ellenőrizni a fi-relé működését? Ajánlott legalább havi rendszerességgel tesztelni a tesztgomb segítségével.

• Mit tegyek, ha a fi-relé nem működik a teszt során? Azonnal hívjon szakembert, mert a relé hibája komoly veszélyforrás lehet.

• Kicserélhetem magam a fi-relét? A fi-relé cseréje szakember feladata, mivel az elektromos rendszerekkel való munkavégzés veszélyeket rejt magában.

A fi-relé, vagyis az életvédelmi relé használata nélkülözhetetlen a villanybojlerek biztonságos üzemeltetéséhez. Egy hibás bojler komoly veszélyforrás lehet, azonban a fi-relé használatával jelentősen csökkenthető az áramütés kockázata. A telepítést és a karbantartást mindig szakemberre bízzuk, és rendszeresen ellenőrizzük az eszköz működését. A biztonságos otthon érdekében ne hanyagoljuk el a fi-relé karbantartását és a szükséges szakember általi ellenőrzéseket.

Szolgáltatásunk eredménye számokban

Villanybojlert cserélünk ki évente

Szakértő tapasztalat

Villanybojlert javítunk meg évente

Villanybojler csere Budapesten a hét minden napján