+36 20 942 0586

bojler szelep csöpög folyik

Miért csöpög fojik a bojler szelep?

A bojler biztonsági szelepének fontossága és a csöpögés kezelése

A bojler biztonsági szelepe alapvető szerepet játszik a melegvíz tartály védelmében a túlnyomástól. Amikor a bojler felfűtése során a víznyomás eléri a 6 bárt, a szelepnek el kell kezdenie csöpögni vagy folynia. Ez a szelep működése a bojlerben felgyülemlő túlzott nyomás levezetését szolgálja, hogy megakadályozza a bojlerben esetlegesen kárt okozó robbanást.

Azonban probléma merülhet fel, ha a szelep nem csak a felfűtés során, hanem állandóan csöpög. Ez egyértelműen arra utal, hogy a szelep meghibásodott. A hibás szelep nem csak pazarolja a vizet, de hosszú távon súlyosabb károkat is okozhat a bojlerben, például vízkárosodást vagy rozsdásodást.

Ha szeretnéd csökkenteni a csöpögést, egy lehetséges megoldás lehet a nyomáscsökkentő beszerelése. Ez a berendezés segít csökkenteni az elfolyó víz mennyiségét, így minimalizálva a felesleges vízpocsékolást. A nyomáscsökkentő beállítja a bojlerbe érkező víznyomást, így megakadályozva a túlzott nyomás kialakulását és a szelep folyamatos csöpögését.

Ha nagyobb melegvíz tárolóval rendelkezel, vagy indirekt tárolót használsz, érdemes fontolóra venni a tágulási tartály beépítését. Ez a tartály segít csökkenteni a bojler biztonsági szelepéből eredő csöpögést, mivel a tágulás a tartályban történik, és így kevesebb víz folyik el. A tágulási tartály a bojlerben keletkező nyomásnövekedést képes elnyelni, csökkentve ezzel a szelep által kibocsátott vízmennyiséget.